Overslaan en naar de inhoud gaan

6-daagse reis naar Ost Bayern en Obsterösterreich van 26 t/m 31 juli 2021

Datum
Van maandag 26 tot en met zaterdag 31 juli 2021
Prijs
€ 449,- p.p.h.p (€ 50,- toeslag 1-pers.kamer)
Verblijf/hotel

In oktober 2019 hebben we een 6-daagse reis gemaakt naar diverse abdijen in Ost Bayern met als titel: De Monniken en hun erfenis. Het was een hele mooie en indrukwekkende reis en de positieve reacties hebben ons doen besluiten een tweede deel te ontwikkelen en organiseren en dit keer wat meer oostelijker in Ost Bayern en deels in Oberöstenreich . Onderstaand onze reisbeschrijving waarvan wij hopen dat dit u aanspreekt.

Velen van u weten wat monniken zijn en dat ze veelal in kloosters leven. En ook heel veel mensen weten dat in onze streken de monniken in het verleden heel actief zijn geweest zoals de H. Bonifatius, de H. Willibrordus en noem maar op. De meesten van hen waren Angelsaksische missionarissen die tussen 700 en 900 na Christus naar ons toekwamen. Maar voordien waren deze volgelingen van de H. Benedictus al vanaf ca. 600 na Christus in vele delen van Europa al heel actief. Zij verkondigden niet alleen het Woord van God maar brachten ook scholing, gezondheidszorg en kennis van land en veeteelt. Vanuit hun Abdijen en kloosters verrichtten zij letterlijk monnikenwerk. Nu nog zijn ze op vele plaatsen in de wereld zeer actief maar nu ook op het terrein van de jeugdzorg, educatie, muziek en wetenschap en ook nog in vele parochies. Waar je dat nog goed kunt zien en ervaren is langs de Donau vanaf Ulm tot aan de Zwarte Zee en langs de Inn vanaf Innsbruck tot aan Passau.

Graag nodig ik u uit om met mij op ontdekkingstocht te gaan naar de monniken van nu die nog steeds de erfenis van hun voorgangers koesteren en uitdragen vanuit hun eeuwenoude bijzondere Abdijen en kloosters en zie en beleef wat zij er teweegbrachten en brengen.

We kozen het hotel/Gasthof Metzgerei Mayerhofer  in Aldersbach , zo’n 30 km van Passau. Het is een echt historisch familiehotel van alle comfort voorzien en een voortreffelijk keuken. Het was vroeger de klooster taverne van het naast gelegen Klooster Aldersbach en de gewelfde ruimten herinneren daar nog aan!

Inbegrepen excursies

 

Ik stelde met de stichting Bon Pasteur het volgende reisprogramma samen:

We bezoeken de Benedictijner abdij van Rohr in Nieder Bayern met zijn prachtige barokkerk waar de architecten, de gebrüder Asam, een waar meesterwerk hebben geleverd.  Ook het Stift Engelszell van de Trappisten in Englhartszell aan de Donau heeft een prachtige barokkerk maar ook een enorm kloostercomplex met een eigen brouwerij en een likör-productie alsmede een groot tuinbouw complex. Verder gaan we het stift Reichersberg aan de Inn van de Augustiner Chorherren bezoeken met zijn fantastische barokbibliotheek en kerk en zijn wijnkelder en vinotheek. Zij richten zich vooral ook op de pastorale zorg in de omgeving en bedienen vanuit hun klooster bijna 20 parochies! Kort bij de stad Linz aan de Donau ligt het Zisterzienserstift Wilhering. Naast landbouw, tuinbouw en bosbouw, hebben zij ook nog een zeer bekend Gymnasium en verzorgen zij ook diverse parochies in de omgeving.

In ieder klooster/Stift/Abdij maken we kennis met een van hun monniken en worden rondgeleid doorheen de prachtige Barokkerken en klooster. Iedere dag bezoeken we een klooster meestal voormiddag. Aansluitend maken we nog aangepaste excursies in de nabijheid. Zo gaan we de stad Linz en zijn Dom bezoeken, brengen we een bezoek aan Passau met zijn immense Dom en het grootste kerkorgel ter wereld en bezoeken we Altötting , de bekendste Maria bedevaartsplaats van Duitsland met nabij het geboortehuis van paus Benedictus XVI. Kortom: aangename verrassingen zullen deze culturele en religieuze reis vergezellen!

We kozen het hotel/Gasthof Metzgerei Mayerhofer  in Aldersbach , zo’n 30 km van Passau. Het is een echt historisch familiehotel van alle comfort voorzien en een voortreffelijk keuken. Het was vroeger de klooster taverne van het naast gelegen Klooster Aldersbach en de gewelfde ruimten herinneren daar nog aan!

Al zolang ik priester ben, draag ik iedere dag de H. Mis op en dat doe ik ook als ik op reis ben. Deels zal ik dat doen tijdens onze excursies en deels ook aan het begin van de dag.

We vertrekken maandag 26 juli 2021 om 7.30u vanuit het klooster van de zusters Karmelietessen, Kollenberg 2, te Sittard. Vooraf zal ik voor de deelnemers/pelgrims om 7.00 uur de H. Mis opdragen in de kapel van de Zusters Karmelietessen.

U bent bij deze en de andere vieringen van harte uitgenodigd.

Wenst u mee te gaan dan

 

Spreekt deze bijzondere reis u aan, laat het ons dan even weten. Dat kan het beste per email naar gerard@vanrens.be of per telefoon +32 470653514 . Heeft u al eerder gereageerd, wacht dan een aanmeldingsformulier af dat u wordt toegezonden. Wij hopen velen van u te mogen ontmoeten op deze indrukwekkende reis. U krijgt t.z.t. nog een aanmeldingsformulier en definitief programma.

Hartelijke groet,

Mgr. Wilbert van Rens, vicaris van het Bisdom Roermond

Gerard van Rens, reiscoördinator stichting Bon Pasteur